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- On November 16, 1994, EPA issued guidance regarding a 
limited maintenance plan option for nonclassifiable ozone 
nonattainment areas in a memorandum from Sally L. Shaver, 
Director, Air Quality Strategies and Standards Division, to 
Regional Air Division Directors. EPA believes that such an 
option is also appropriate for nonclassifiable CO nonattainment 
areas and the following questions and answers set forth EPA1s 
guidance regarding the .availability of this option for such 
areas. As this is guidance, final and binding determinations 
regarding the eligibility of areas for the limited maintenance 
plan option will only be e in the context of notice and 
comment rulemaking egarding specific redesignation 
requests. 

If there are any questions concerning the limited 
maintenance plan option for nonclassifiable CO areas, please 
contact me at (919) 541-5556 or Larry Wallace at (919) 541-0906. 
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Limited Maintenance Plan Option for Nonclassifiable CO 
Nonattainment areas 

1. Question: 

What requirements must CO nonclassifiable areas, which are 
attaining the CO NAAQS with a design value that is 
significantly below the NAAQS, meet in o'rder to have an 
approvable maintenance plan under section 175A of the Act? 

Answer : 

Nonclassifiable CO nonattainment areas seeking redesignation 
to attainment whose design values are at or below 7.65ppm 
(85 percent of exceedance levels of the CO NAAQS) at the 
time of redesignation may choose to submit a less rigorous 
maintenance plan than was formerly required. This new 
option is being termed a limited maintenance plan. 
Nonclassifiable CO areas with design values greater than 
7.65ppm will continue to be subject to full maintenance plan 
requirements described in the September 4, 1992 memorandum, 
"Procedures for Processing Requests to Redesignate Areas to 
Attainment," from John Calcagni, former Director of the 
OAQPS Air Quality Management Division to the Regional Air 
Division Directors. 

The EPA now believes t#'at it is justifiable and appropriate 
to apply a different set of maintenance plan requirements to 
a nonclassifiable CO nonattainment areas whose monitored air 
quality is equal to or less than 85 percent of exceedance 
levels of the ozone NAAQS. The EPA does not believe that 
the full maintenance plan requirements need be applied to 
these areas because they have achieved air quality levels 
well below the standard without the application of control 
measures required by the Act for moderate and serious 
nonattainment areas. Also, these areas do not have either a 
recent history of monitored violation of the CO NAAQS or a 
long prior history of monitored air quality problems. The 
EPA believes that the continued applicability of prevention 
of significant deterioration (PSD) requirements, any control 
measures already in the SIP, and Federal measures (such as 
the Federal motor vehicle control program) should provide 
adequate assurance of maintenance for these areas. - 



2 .  Question: 

Besides having a design value that is equal to or less than 
85% of the CO NAAQS what other requirements are necessary 
for a nonclassifiable CO nonattainment area to qualify for 
the limited maintenance plan option? 

Answer : \ 

To qualify for the limited maintenance plan option, the CO 
design value for the area, based on the 8 consecutive 
quarters (2 years of data) used to demonstrate attainment, 
must be at or below 7.65ppm (85 percent of exceedance levels 
of the ozone NAAQS). Additionally, the design value for the 
area must continue to be at or below 7.65ppm until the time 
of final EPA action on the redesignation. The method for 
calculating design values is presented in the June 18, 1990 
memorandum, "Ozone and Carbon Monoxide Design Value 
CalculationslM from William G. Laxton, former Director of 
the OAQPS Technical Support Division to Regional Air 
Directors. The memorandum focuses primarily on determining 
design values for nonattainment areas in order to classify 
the areas as moderate or serious for CO. Therefore, the 
document discusses'~determining the design value for an area 
based on the monitors which are exceeding the standard. In 
the case of a nonattainment area seeking redesignation to 
attainment, all monitor's must be meeting the standard. To 
assess whether a nonclassifiable area meets the 
applicability cutoff for the limited maintenance plan, a 
separate design value must be developed for every monitoring 
site. The highest of these design values is the design 
value for the whole area. If the area design value is at or 
below 7.65ppm, the State may select the limited maintenance 
plan option for the first 10-year maintenance period under 
section 175A. If the design value for the area exceeds 
7.65ppm prior to final EPA action on the redesignation, the 
area no longer qualifies for the limited maintenance plan 
and must instead submit a full maintenance plan, as 
indicated in the September 4 ,  1992 memorandum. 



3 .  Question: 

What elements must be contained in a section 175A 
maintenance plan for nonclassifiable4 CO areas which qualify 
for the limited maintenance plan option? 

Answer : 

Following is a list of core provisions which should be 
included in the limited maintenance plan for CO 
nonclassifiable areas. Any final EPA determination 
regarding the adequacy of a limited maintenance plan will be 
made following review of the plan submittal in light of the 
particular circumstances facing the area proposed for 
redesignation and based on all relevant available 
information. 

a. Attainment Inventory 

The State should develop an attainment emissions inventory 
to identify a level of emissions in the area which is 
sufficient to attain the NAAQS. This inventory should be 
consistent with EPA1s most recent guidance1 on emissions 
inventories for nonattainment areas available at the time 
and should represent emissions during the time period 
associated with the monitoring data showing attainment. The 
inventory should be based on actual "typical winter day" 
emissions of CO. 1 

b. Maintenance Demonstration 

The maintenance demonstration requirement is considered to 
be satisfied for nonclassifiable areas if the monitoring 
data show that the area is meeting the air quality criteria 
for limited maintenance areas (7.65ppm or 85% of the CO 
NAAQS). There is no requirement to project emissions over 
the maintenance period. The EPA believes if the area begins 
the maintenance period at or below 85 percent of exceedance 
levels, the air quality along with the continued 
applicability of PSD requirements, any control measures 
already in the SIP, and Federal measures, should provide 
adequate assurance of maintenance over the initial 10-year 

'The EPA1 s current guidance on the preparation of emissions 
inventories for ozone areas is contained in the following 
documents: "Procedures for the Preparation of Emission Inventories 
for Carbon Monoxide and Precursors of Ozone : Volume I" (EPA-450/4 - 
91-016) , llEmission Inventory Requirements for Ozone State 
Implementation Plans" (EPA-450/4-91-010), and "Procedures for 
Emission Inventory Preparation: Volume IV, Mobile Sources" (EPA- 
450/4-81-026d) . 



maintenance period. 

When EPA approves a limited maintenance plan, EPA is 
concluding that an emissions budget may be treated as 
essentially not constraining for the length of the 
maintenance period because it is unreasonable to expect that 
such an area will experience so much growth in that period 
that a violation of the CO NAAQS would result. 

Monitorins Network/~erification of Continued Attainment 

To verify the attainment status of the area over the 
maintenance period, the maintenance plan should contain 
provisions for continued operation of an appropriate, EPA- 
approved air quality monitoring network, in accordance with 
40 CFR part 58. This is particularly important for areas 
using a limited maintenance plan because there will be no 
cap on emissions. 

Cont insencv Plan 

Section 175A of the Act requires that a maintenance plan 
include contingency provisions, as necessary, to promptly 
correct any violation of the NAAQS that occurs after 
redesignation of th'e area. These contingency measures do 
not have to be fully adopted at the time of redesignation. 
However, the contingency plan is considered to be an 
enforceable part of t h e / S ~ ~  and should ensure that the 
contingency measures are adopted expeditiously once they are 
triggered by a specified event. The contingency plan should 
identify the measures to be promptly adopted and provide a 
schedule and procedure for adoption and implementation of 
the measures. The State should also identify specific 
indicators, or triggers, which will be used to determine 
when the contingency measures need to be implemented. While 
a violation of the NAAQS is an acceptable trigger, States 
may wish to choose a pre-violation action level as a 
trigger, such as,an exceedance of the NAAQS. By taking 
early action, a State may be able to prevent any actual 
violation of the NAAQS and, therefore, eliminate any need on 
the part of EPA to redesignate an area back to 
nonattainment. 

C 

e. Conformity Determinat'ions Under Limited Maintenance 
Plans 

The transportation conformity rule (58 FR 62188; 
November 24, 19935 and the general conformity rule (58 FR 
63214; November 30, 1993) apply to nonattainment areas and 
maintenance areas operating under maintenance plans. Under 
either rule, one means of demonstrating conformity of 
Federal actions is to indicate that expected emissions from 



planned actions are consistent with the emissions budget for 
the area. Emissions budgets in limited maintenance plan 
areas may be treated as essentially not constraining for the 
length of the initial maintenance period because it is 
unreasonable to expect that such an area will experience so 
much growth in that period that a violation of the CO NAAQS 
would result. In other words, EPA would be concluding that 
emissions need not be capped for the maintenance period. 
Therefore, in areas with approved limited maintenance plans, 
Federal actions requiring conformity determinations under 
the transportation conformity rule could be considered to 
satisfy the "budget testu required in sections 93.118, 
93.119, and 93.120 of the rule. Similarly, in these areas, 
Federal actions subject to the general conformity rule could 
be considered to satisfy the "budget testN specified in 
section 93.158 (a) (5) (i) (A)  of the rule. 
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