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Comparison of Tier II, TRI, and 112(r) Requirements 

For more information, contact the TCEQ’s Small Business Assistance program at 1-800-447-2827. 

Question Tier II Toxics Release Inventory (TRI) Section 112(r) 

Who administers 
this program? 

 Texas Commission on Environmental 
 Quality (TCEQ)
 800/452-2791 
 or 512/239-5060
 
 
 
 Tier II Chemical Reporting
 
Email: Tier2Help@tceq.texas.gov
 
 

Texas Commission on Environmental 
Quality (TCEQ) 
512/239-4874 
or toxic@tceq.texas.gov  
and 
U.S. Environmental Protection Agency 
(EPA) 
800/424-9346 (option 3) or 
800/553-7672 (TDD) 
Toxic Release Inventory Program 
Overview  

U.S. Environmental Protection Agency 
(EPA) 
800/424-9346 or 
800/553-7672 (TDD) 
Risk Management Program Overview 

 
 
Risk Management Program Frequently 
Asked Questions  

What is a general 
description of the 
program? 

Emergency Planning (the EP in EPCRA): 
reporting significant quantities of 
hazardous chemicals maintained at 
fixed facilities for emergency planning 
purposes. 

Community Right-to-Know (the CRA in 
EPCRA): reporting on air emissions, 
waste disposal, and wastewater 
discharges. 

Risk Management for Accident 
Prevention: responding to 
emergencies and planning to prevent 
accidents. 

Which companies 
might need to 
submit reports (if 
the company 
exceeds the 
threshold limits)? 

Any company using chemicals that 
could present a physical or health 
hazard. 

Companies with 10 employees or 
more, and hazardous waste 
treatment, chemical distributors, 
metal mining, coal mining, petroleum 
bulk stations (wholesale), and electric 
utilities.  

Industry sector must be covered by the 
NAICS code list found in Table 1 of the 

Businesses such as: farm cooperatives, 
chemical manufacturers, chemical 
distributors, metal product 
manufacturers, food processors, 
drinking water systems, and utilities. 

https://www.tceq.texas.gov/permitting/tier2/tier-2-chemical-reporting
mailto:toxic@tceq.texas.gov
http://www.epa.gov/tri/
http://www.epa.gov/tri/
http://www.epa.gov/superfund/contacts/infocenter/rmp.htm
http://emergencymanagement.supportportal.com/link/portal/23002/23016/ArticleFolder/598/Risk-Management-Program
http://emergencymanagement.supportportal.com/link/portal/23002/23016/ArticleFolder/598/Risk-Management-Program
http://www.tceq.texas.gov/help/policies/linking_policy.html
http://www.tceq.texas.gov/help/policies/linking_policy.html
http://www.tceq.texas.gov/help/policies/linking_policy.html
mailto:Tier2Help@tceq.texas.gov
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Question Tier II Toxics Release Inventory (TRI) Section 112(r) 

December 2012 EPA publication 260-
R-10-001, Toxic Chemical Release 
Inventory Reporting Forms and 
Instruction, and ; manufacture, 
process, or otherwise use more than 
the triggering amount for that 
classification of a TRI chemical. 

What reporting is 
required? 

• One-time Emergency Planning 
Letters (EPLs) for facilities that 
have certain hazardous chemicals 
in specified amounts 

• Texas Tier II Chemical Inventory 
Reports 

• As of August 1, 2006, all EPLs and 
Tier II Chemical Inventory 
Reports are required to be 
submitted in electronic format. 
TCEQ provides software 
called Tier2Submit for reporting.  

Form A: a shorter report for 
companies that meet the qualifications 
for reporting but have lower chemical 
on-site amounts and off-site transfers.  

Form R: an inventory of on-site 
releases and off-site waste transfers of 
substances (not products) listed under 
TRI. 
The EPA requires facilities to use 
TRI-MEweb to submit TRI reporting 
forms (except for trade secret 
information, which facilities will still 
complete on paper).

Risk Management Plan  should 
include: 

• hazard assessment 

• prevention program 

• emergency response program 

Submit electronically through 
RMP*eSubmit 

When is the report 
or plan due? 

March 1st of every year for the previous 
calendar year. 

July 1st of every year for the previous 
calendar year. 

June 20, 1999, initially; update every 5 
years. 

Is there a list of 
reportable 
chemicals with 
thresholds? 

Yes; however, there are hazardous 
chemicals that are not on the threshold 
list,  which the company may 
need to report. 

Yes, on the EPA’s TRI-Listed Chemicals 
 site. 

Yes, in 40 CFR §68.130  

http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?rgn=div5;node=40%3A28.0.1.1.12#se40.28.370_110
http://www.ecfr.gov/cgi-bin/text-idx?rgn=div5;node=40%3A28.0.1.1.12#se40.28.370_110
http://www2.epa.gov/toxics-release-inventory-tri-program/tri-listed-chemicals
http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2011-title40-vol15/xml/CFR-2011-title40-vol15-sec68-130.xml
http://www.tceq.texas.gov/help/policies/linking_policy.html
http://www.tceq.texas.gov/help/policies/linking_policy.html
http://www.tceq.texas.gov/help/policies/linking_policy.html
azrubek
Typewritten Text

http://www2.epa.gov/toxics-release-inventory-tri-program/tri-reporting-forms-and-instructions#Anchor 5
http://www2.epa.gov/toxics-release-inventory-tri-program/tri-reporting-forms-and-instructions#Anchor 5
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Question Tier II Toxics Release Inventory (TRI) Section 112(r) 

How many 
reportable 
chemicals are on 
this threshold list? 

There are 356 chemicals on the 
Extremely Hazardous Substances list; 
however, 650,000 reportable hazardous 
substances are not on the list. 

There are 650 toxic chemicals and 
chemical categories. 

There are 77 acutely toxic substances 
and 63 flammable gases and volatile 
liquids. 

What are the 
thresholds? 

Each limit represents the peak storage 
quantity of that chemical over a year. 

• 10,000 lb for 650,000 hazardous 
substances 

• 500 lb or the Threshold 
Planning Quantity (TQP), 
whichever is less, for 356 
chemicals listed on the 
Extremely Hazardous 
Substances list 

The TRI program classifies chemicals as 
normal TRI chemicals or as persistent, 
bioaccumulative toxins (PBT) 
chemicals.   

If the company manufactures or 
processes more than 25,000 lb 
cumulative total in a year of any one 
normal TRI chemical, or otherwise uses 
(such as cleaning machine parts) more 
than 10,000 lb of any TRI chemical, 
then the company must report any on-
site releases or off-site waste transfers 
of those chemicals (no minimum for 
releases or transfers).   

Lower manufacturing, processing, and 
otherwise use thresholds for triggering 
reporting of PBT chemicals are found 
in section B.4 of the December 2012 
EPA publication 260-R-10-001, Toxic 
Chemical Release Inventory Reporting 
Forms and Instruction. 

Each chemical has a different 
threshold quantity. If the peak storage 
quantity of any chemical exceeds the 
limit on the 112(r) list at any point in 
the year, the company must report to 
EPA. 

 




