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SECTION ONE: GENERAL QUESTIONS 
1. What fees are assessed by the Air Fee Program? 

The two air fees assessed are:  
Inspection Fee - 30 Texas Administrative Code (TAC) Section 
(§) 101.24 and Emissions Fee - 30 TAC §101.27 

2. Why does the TCEQ collect Emissions and Inspection 
Fees? 
The authority to collect the Air Inspection Fee is granted 
under Texas Health and Safety Code §382.062 and is 
administered through 30 TAC §101.24.  The fee is collected 
to cover the costs of the TCEQ air programs. 
The authority to collect the Air Emissions Fee is granted 
under Texas Health and Safety Code §382.0621 and is 
administered through 30 TAC §101.27.  The fee is collected 
to cover the direct and indirect costs of the Title V program. 

3. Where can I find information about the Air Fees 
Program? 
Fee information is available at our website:  
https://www.tceq.texas.gov/airquality/point-source-ei/air-
fees.html 

4. What is a fee basis form? 
The fee basis form is the method used to report information 
for both air fees on an annual basis.  
Information reported on the fee basis form will be used to 
assess the fee and used for invoicing. 

5. Why do I need to submit a fee basis form? 
The TCEQ collects an annual fee for all facilities that have 
the potential to emit air pollution. Sites that meet the 
reporting criteria in either 30 TAC §101.24 or 30 TAC 
§101.27 are required by rule to submit the fee form. 

6. What should be reported on the fee basis form? 
Information such as the applicable Standard Industrial 
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Classification (SIC) code, applicable Title V emissions 
(potential-to-emit or actual emissions), and current 
regulated entity information. 

7. When is the fee basis form due? 
The fee basis form is due June 1.  
For sites that begin operation after September 1, the owner 
or operator of the account must request an information 
packet within 30 days of commencing operation. 

8. Where do I submit the fee basis form? 
Once the fee basis form is completed, email the form to 
airfees@tceq.texas.gov. Please include the TCEQ Air Account 
number or facility RN number on the subject line of the 
email.  

9. How is the fee assessed? 
The TCEQ assesses the Air Emissions Fee on emissions 
(permit allowable emissions or actual emissions) and the Air 
Inspection Fee on the reported SIC code. If both fees apply 
to a site, only the higher of the two fees will be billed. 

10. How do I complete the Air Emissions/Inspection Fees 
Basis form? 
Provide updates to the regulated entity information if 
changes occurred. 
For the air inspection fee, provide the applicable SIC code 
(and its associated tier letter) as listed on the inspection fee 
schedule on our webpage, 
https://www.tceq.texas.gov/airquality/point-source-ei/air-
fees.html.  
For the emissions fee, if the account is operating under 
Federal Operating Permit (also known as Title V) conditions, 
then allowable emissions or actual emissions must be 
reported. 
For more details on completing a fee form, see the fee form 
instructions posted on our webpage, 
https://www.tceq.texas.gov/airquality/point-source-ei/air-
fees.html 
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11. Is this an emissions inventory fee? 
No, there is no fee associated with reporting an emissions 
inventory as required under 30 TAC §101.10.   
If a site meets reporting requirements for the air emissions 
fee but does not want their permitted (allowable) emissions 
assessed for the fee, the company can submit a complete 
and verifiable EI.  

SECTION TWO: REPORTING EMISSIONS ON THE 
FEE FORM  
1. What if my site submitted an EI and has allowable 

emissions from its permit? 
If a complete and verifiable EI has been submitted, then the 
emissions fee can be based on the actual emissions from the 
EI and not the allowable emissions from the permit.  
Actual emissions for the basis calendar year, including any 
emissions from maintenance, startup, or shutdown activities 
and emissions events, if applicable, should be reported for 
each regulated pollutant. 
A copy of the Total Emissions Summary page of the EI may 
be submitted along with the fee basis form. 

2. What if my site did not submit an emissions inventory 
(EI) but has allowable emissions from its permit? 
If an EI is not submitted, then the emissions fee is based on 
the site’s allowable emissions. Report the site’s emissions 
under the “Allowable Emissions Rates” column on the fees 
basis form.  Also report any SMSS and EE emissions 
experienced at the site for the associated calendar year.  
A copy of the MAER table and/or a copy of any authorized 
certified emissions should be submitted along with the fee 
basis form. 

3. What if my site meets reporting requirements for the 
air emissions fee but does not want to use the 
permitted (allowable) emissions to assess the fee? 



The site’s actual emissions can be used to assess the 
emissions fee if the site submitted a complete and verifiable 
EI to the TCEQ for the appropriate calendar year.  

4. What if my site does not have all individual emissions 
points covered under its permit? 
For emissions points not covered under a permit, actual 
emissions (including routine, SMSS, and EE emissions) 
should be calculated for the applicable calendar year and 
reported in the “Actual Emissions” column. 
If no enforceable emissions limits are established and if an 
EI was not submitted for these emissions points, a copy of 
the calculations for these emissions from the applicable 
calendar year should be submitted along with the fee basis 
form. 

5. What if my site did not submit an EI and its permit 
does not establish allowable emissions? 
Actual emissions (routine, SMSS, and EE emissions) from all 
individual emission points must be used to calculate the fee 
basis.  Actual production, throughput, or measurement 
records must be submitted with the fee basis form along 
with complete documentation of calculation methods. The 
actual emissions for each air emissions source on site should 
be calculated for the applicable calendar year and must be 
reported for each regulated pollutant.  Emissions from 
maintenance, startup, or shutdown activities and emissions 
events, if applicable, must also be reported for each 
regulated pollutant.   
A copy of the calculations for the reported actual emissions 
for the applicable calendar year should be submitted along 
with the fee basis form. 
 
 



SECTION THREE: REPORTING ACTIVITY STATUS  
1. My site is no longer active. Can I report my site status 

as shutdown? 
To report a site’s status as shutdown, all site air permits 
must be voided, expired, or cancelled.  
Contact the Air Permits Division at airperm@tceq.texas.gov 
or refer to the Central Registry website, 
https://www15.tceq.texas.gov/crpub/index.cfm?fuseaction=
home.welcome, for more information on the permit status of 
a particular site. 

2. What is the difference between idle and shutdown? 
An idle site will not operate during the fiscal year but may 
operate in future fiscal years.  
A shutdown site will never operate again. The site has been 
dismantled and will not be re-built to operate in Texas.  

3. What if my site status changed mid-fiscal year and my 
fee basis form was already processed? 
Submit a revised fee form indicating the change.  

4. My site is permanently shutdown but my permit is still 
active. 
The site will continue to receive an air fee basis form as long 
as the permit is active. If the site will not operate in future 
fiscal years, the permit(s) must be cancelled/voided in order 
to remove the site from the mailing list. 

5. How do I void an air permit? 
Contact the Air Permits Division at 512-239-1250 or 
airperm@tceq.texas.gov. 

6. Do I have to submit a fee basis form if my site has 
been sold? 
Yes, the previous owner must complete the fee basis form 
and provide the new owner’s information to transfer 
responsibility. 

7. What do I do if an ownership transfer occurred? 
The previous owner must submit a fee basis form indicating 
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the site’s status as sold and provide the contact information 
for the new owner.  
The new owner must complete and submit a fee basis form 
for their site.  To complete the ownership transfer, the new 
owner: 

• should complete a Core Data Form, 
https://www.tceq.texas.gov/permitting/central_registry/g
uidance.html and submit the form to Central Registry at 
registry@tceq.texas.gov; and 
• should contact Air Permits Division to make them 

aware of the ownership change since there may be 
permits/registrations that may need to be 
transferred. 

SECTION FOUR: FEE RATE QUESTIONS 
1. What are the current fee rates? 

You can find the current fee rates at our website: 
https://www.tceq.texas.gov/airquality/point-source-ei/air-
fees.html.  

2. How are the fee rates determined?  
For the air inspection fee, see 30 TAC §101.24(f). 
For the air emissions fee, see 30 TAC §101.27(f)(1). 
For additional information, please email 
airfees@tceq.texas.gov 

SECTION FIVE: INVOICE QUESTIONS 
1. When are the invoices mailed? 

Initial invoices are mailed in late October. The invoices are 
due November 30.  
Note: Supplemental billing (changes to the original invoice) 
occur every month. 

2. When is my payment due? 
Initial invoices are due November 30. Any supplemental 
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billing is due 30 days from the invoice date that is listed on 
the invoice. 

3. Can I have an extension on paying my invoice? 
Extensions are not granted. However, the Financial 
Administration Division may allow payment plans. Contact 
the financial department directly at 512-239-0369 or via 
email at AcctRec@tceq.texas.gov to inquire about payment 
plan arrangements. 

4. Can the invoice be emailed to me? 
Yes, contact the Financial Administration Division at 
AcctRec@tceq.texas.gov to receive a copy of your invoice. 

5. Can I pay my invoice online? 
Yes, you can use TCEQ’s online service called e-Pay at 
https://www3.tceq.texas.gov/epay/ 

6. I received an invoice but do not know which site the 
invoice is referring to? 
The TCEQ Air Account Number is listed under the 
‘Description’ column of the invoice. A site search can be 
performed for the Air Account Number at the TCEQ Central 
Registry website, 
https://www15.tceq.texas.gov/crpub/index.cfm?fuseaction=
home.welcome, using the ‘Program ID Search’ . 
Additional information such as physical address, company 
name, site name, and regulated entity number are retrieved 
with the search. 

7. I received an invoice and realized my site will not 
operate as initially intended, what should I do? 
If a site operated at any time during a fiscal year, then the 
full fee is due for that fiscal year. 
If your site did not operate at all during a fiscal year, submit 
a revised fees basis form for that fiscal year. 
The TCEQ will process the revised fee form and make any 
adjustments required to the original invoice. 
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8. What is the physical address to send checks? 
Please mail your check to:  
Attn: Cashier's Office, MC214 (Do not send your checks to MC-170)   

12100 Park 35 Circle 
Building A, Mailroom 

  Austin, TX 78753 
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