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Texas Commission on Environmental Quality 
Chapter 217 Design Criteria  

Stakeholder Meeting 
 

November 19, 2020 @ 1:30 p.m. 

Via MS Teams Live Event 
 

Q & A Session Handout 
 

Question 1:  Will this session be recorded and available for viewing at a later date? 
Answer:  Yes 

 
Question 2:  Emergency power for WAS pumps? 

Answer:  Short term “No” Long term “Yes” 
 
Questions 3:  Will there be recommended “Peaking Factor” for design of the sewer lines in §217.53 Pipe 
Design? 

Answer:  No. We are not proposing any changes at this point. But you are not expected to 
surcharge the sewer pipe 

 
Question 4:  Can Laser Profiling be an acceptable alternate to the Mandril Testing? 

Answer:  May be acceptable for greater than 27-inch diameter on a case-by-case basis 
 
Question 5:  We don’t want so much storage in lift station that we cause septic conditions. 

Answer:  This is a comment not a question 
 
Question 6:  Will any of these rules be retroactive to older lift stations? 

Answer:  No, they are grandfathered 
 
Question 7:  Will max pipe pressure rating consider surge protection? 

Answer:  No 
 
Question 8:  What editorial corrections are expected? 

Answer:  Undetermined at this point 
 
Question 9:  Current guidance indicates pump must run continuously during cycle time. Industry 
typically defines pump cycle time as pump on to pump on, or pump off to pump off, which includes the 
time the pump is not running. 

Answer:  We will clarify. An editorial change may be required 
 
Question 10:  Currently there is no recommended way of calculating peaking factor in §217.53 Pipe 
Design. So, is there one at another section of the rule that should be used? 

Answer:  Same answer as Question No. 3 above. The engineer needs to design the sewer pipe 
based on several factors such as aging, I/I, etc.
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Question 11:  Will there be a recommended peaking factors for mass loadings – BOD, etc.? 
Answer:  No 

 
Question 12:  Does TCEQ allow pump control elevations to be above incoming flowline elevations? If 
yes, in which cases? 

Answer:  The engineer designs the pump control elevations based on location factors, so 
sewage does not backup on private property 

 
Question 13:  Example – a typical mass loading factor for BOD 5 is 1.8 based on average daily flow. This 
is used if no existing data is available. 

Answer:  Yes 
 
Question 14:  Used to size aerations basins, blowers, etc. 

Answer:  Yes 
 
Question 15:  Are there different volume requirements on aeration for package plants / interim plants 
versus the ultimate plant? 

Answer:  No 
 
Question 16:  Do you have a feel if reuse is increasing/expanding in Texas? 

Answer: Yes 
 
Question 17:  Does the volume-flux design method apply to both hollow fiber and plate membranes? 

Answer:  If referring to Chapter 217.64, the answer is no 
 
Question 18:  There are areas that need to be clarified on the volume flux. 

Answer:  Yes, it needs update 
 
Question 19:  Will you require existing permits to meet nutrient removal during the permit renewal? 

Answer:  Yes, this will be on a case-by-case basis 
 
Question 20:  Is there a time frame for implementation of nutrient limits? My understanding is that 
nutrient limits are based on requirement of receiving streams. 

Answer:  Time frame is three years 
 
Question 21:  Please clarify whether you plan to start imposing nutrient limits on permit renewals. 

Answer:  This depends on location and site-specific conditions 
 
Question 22:  Will you include anoxic zone design? 

Answer:  Yes 
 
Question 23:  Nutrient removal plants are most commonly designed using process models. Any thoughts 
on rules on how these are used? 

Answer:  We are open to any process model 
 
Question 24:  Are there process model(s), TCEQ use or recommend using? 

Answer:  No
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Question 25:  Will you include criteria for biological removal only, chemical removal only, and combined 
processes? 

Answer:  Yes 
 
Question 26:  Is TCEQ planning to recommend or encourage municipalities to use process model for 
design and operation? 

Answer:  This is up to the engineer and the permittee 
 
Question 27:  Why does TCEQ not have TN requirements and only NH3 requirements? 

Answer:  It does have TN requirements on a case-by-case basis for certain permits 
 
Questions 28:  Will the liner change also apply to effluent holding ponds following treatment? 

Answer:  Yes, it applies to both based on location 
 
Question 29:  Will process modeling be allowed for BNR design? If so, will there be specific model(s) 
allowed? 

Answer:  Yes, it will be allowed, and the selection of the process model is up to the engineer 
 
Question 30:  Should effluent filters, such as disk filters, be prior to disinfection or can they be after 
disinfection? 

Answer:  Can be either, but TCEQ’s preference would be before disinfection 
 
Question 31:  Is there a listing or a map available of the recharge zones for major and minor aquifers 
that are not the Edwards? 

Answer:  Yes, there is. Please refer to the Texas Water Development Board’s major and minor 
aquifer map 

 
Question 32:  UV systems don’t disinfect well if TSS is present. Filters need to be upstream of UV. 

Answer:  This is a comment, not a question 
 
Question 33:  Any requirements for plants to be hydraulically capable of pushing treated effluent out 
during 500-year flood events? 

Answer:  No 
 
Question 34:  Will TCEQ require electrical components and other important equipment to be above 500-
year el. (instead of 100 year) for locations such as Houston, Corpus Christi, and others susceptible to 
Hurricane flooding? 

Answer:  We will recommend, but it’s not required 
 
Question 35:  WAS measurement is required for I believe (0.4 mgd) flows but most plants don’t seem to 
have these. 

Answer:  Yes 
 
Question 36:  Is influent meters required for new customers? 

Answer:  We don’t require influent meters, only effluent meters, but we recommend them 
highly
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Question 37:  Any other update to flood plain requirements? Either site access during 25-year storm for 
LS, or protection from 100 year storm? 

Answer:  We intend to look at these. We don’t know at this point 
 
Question 38:  Any updates to equalization basin requirements? Screening, DO, mixing, etc.? 

Answer:  We are planning to review the requirements for this 
 
Question 39:  Is influent meters required for new construction? 

Answer:  Same answer as Question No. 36 above 
 
Question 40:  Is there a waiver available for access road to be above the 100-year floodplain if adjacent 
highways are under water during 100-year flood? 

Answer:  Yes 
 
Question 41:  Will you have a copy of the slide presentation on the TCEQ website and/or email to 
participants? 

Answer:  Yes 
 
Question 42:  FYI – In Florida insurance companies have been requiring electrical equipment elevations 
that are more conservative that those of regulatory agency – is it worth checking with them? 

Answer:  No. We recommend the electrical components to be above the 100-year flood 
elevation 

 
Question 43:  Clarification required – for sludge holding tank mixing requirement for aerobically 
digested sludge. The code requires mixing. Which cases allow TCEQ to make variance on these 
requirements? Refer 217.251 (d) (1) 

Answer:  We will review all variance requests based on Chapter 217.4, except the prohibitions 
 
Question 44:  It is 0.4 MGD refer to 217.159 Process Control 

Answer:  This is a comment, not a question 
 
Question 45:  Is there considerations given to grit system redundancy for aerobically digested sludge for 
Wastewater Treatment Plants (WWTPs)? 

Answer:  No, but it’s highly recommendable in places with high sand wastewater concentrations 
such as in coastal areas 

 
Question 46:  Is a grit removal system a mandatory process in a WWTP? 

Answer:  Same answer as above 
 
Question 47:  For these revisions, are you looking and comparing with other states rules, e.g. EPA 10 
states standard? 

Answer:  We do look at other states design criteria, but we are not looking at Ten State 
standards because these were developed for cold wastewater 

 
Question 48:  Anything in the planning phase to look at Total Dissolved Solids, Chlorides and Sulfate 
which are showing up in permits? 

Answer:  Not at this time. We will review on a case-by-case basis
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Question 49:  10 State Standards are not good; they are very old and do not address nutrients. I 
recommend using WEF Manuals of Practice instead. 

Answer:  Thanks! This is a comment not a question 
 
Question 50:  Will there be limits imposed for TDS? 

Answer:  This a permitting question, based on location 
 
Question 51:  Will there be a schedule posted for future meetings? It is very difficult to schedule for this 
important meeting on short notice. 

Answer:  Yes 
 
Question 52:  Can you go through the timeline again? 

Answer:  Yes 
 
Question 53:  Will TDS effluent criteria be based on background/drinking water? 

Answer:  This a permitting question, based on location 
 
Question 54:  Is there a list of Texas average WW temps, WW loadings, air temp ranges for design 
purposes? 

Answer:  No 
 
Question 55:  What is TCEQ’s thoughts on PFAS? Future of technology and effluent criteria? 

Answer:  We are still monitoring this. TCEQ most probably will address this in the future 
 
Question 56:  Any 217 related changes to Chapter 321 Subchapter P? 

Answer:  No, there should not be anything in Chapter 217 that will affect Chapter 321 
Subchapter P 

 
Question 57:  Will you be looking at design flows and influent WW characteristics knowing, based on 
flows trends, flows tend to be much lower and influent loadings are much higher than in the past? 

Answer:  Yes 
 
Question 58:  What prompted this revision? 

Answer:  Time, a petition, and technology that keeps updating 
 
Question 59:  Are there any considerations for special treatment criteria for wastewater plants that may 
become a building block for a potable reuse project? An example of this would be incorporating 
membrane integrity testing requirements for an MBR system that could provide additional LRV credit? 

Answer:  We will look at this and will be in coordination with TCEQ’s Water Supply Division 
 
Question 60:  Any specific guidance that might be provided for how to calculate storage volume 
requirements for a flow equalization tank (e.g. frequency storm and duration)? 

Answer:  This is on a case-by-case basis 
 
Question 61:  Any additions for high rate clarifications requirements for peak flow treatments such as 
Actiflo (Veolia)? 

Answer:  We are not planning to include any requirements at this time
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Question 62:  Will you please go back to the slide showing the number of plants in the state with a total 
nitrogen limit? 

Answer:  This a comment 
 
Question 63:  Can you briefly go over Chapter 309 and its intent? Regarding 309, beneficial reuse 
Credits. 

Answer:  This is a permitting question, not a part of 217 update 
 
Question 64:  We have some permits with TDS limitation. I am not aware of how we could practically 
treat for TDS if we exceed. Do you? 

Answer:  This is up to the engineer and will be reviewed on a case-by-case basis 
 
Question 65:  How do we get added to the distribution list for announcements related to this effort? 

Answer:  Please send an email to Outreach@tceq.texas.gov with “DCSG” in the subject line to 
get added to the Design Criteria Stakeholder Group. 

 
Question 66:  I recently moved to Texas and was asked to review a 90% design. I had several questions 
regarding the regs. The updates are spot on! Good job TCEQ folks! 

Answer:  This a comment 
 
Question 67:  When is the next meeting scheduled? Or has it been scheduled yet? 

Answer:  Most probably early summer 
 
Question 68:  How many in attendance for this live session? Kudos for your efforts! 

Answer:  The total number of attendees will be posted on the website. 
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